Quote van de Dag: Federale staat

 • Art. 1

  België is een federale Staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten.

 • Art. 2

  België omvat drie gemeenschappen : de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap.

 • Art. 3

  België omvat drie gewesten : het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Gewest.

 • De eerste drie artikelen uit de Belgische grondwet. Vandaag vieren de Belgen (voor het laatst?) hun onafhankelijkheid. De politieke crisis lijkt echter nog altijd uitzichtloos.

  1. 1

   art. 2 is op zich al zonderling:

   Vlaamse gemeenschap
   Franse gemeenschap
   Duitstalige gemeenschap…..

   Kennelijk is Duitse gemeenschap een stap verder dan Franse gemeenschap.

  2. 3

   Grappig: voor de ene staat (ik doel op Georgie) is een federale staat de oplossing. Voor een ander (Belgie) het uiteengaan. Bij beide gebeurt het niet.

  3. 5

   @3: Beetje uitleg had gekund. Waarin Belgie 1 volk woont en eigenlijk een federale staat al behoorlijk gortig is, wonen in Georgie meerdere verschillende volken, met behoorlijk van elkaar afwijkende culturen en zou juist een echte scheiding in meerdere staten misschien zelfs een betere oplossing zijn.

  4. 6

   5@
   De Belgen denken, dacht ik, niet dat ze 1 volk zijn, terwijl de Georgiers (de grootste minderheid) uitstekend weten dat er vele volkeren in Georgie leven, maar vinden dat ze het recht hebben over de anderen te heersen. Een scheiding in meerdere staten is de ondergang en zal betekenen dat het grootste deel bij Rusland gevoegd wordt, een deel (Javakh) bij Armenie en een deel (Marneuli) na strijd bij of Armenie of bij Azerbeidsjan.