Tweede ronde op de Malediven

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Zeewering rond Male, Malediven (Foto: Flickr/tunaranch)

De Malediven, ooit een Nederlandse kolonie en nu het thuis van de langstzittende dictator in Azië, beleefden afgelopen week hun eerste vrije presidentsverkiezingen, die zoals te verwachten viel niet helemaal netjes verliepen. Toch was er aan het eind een verrassing: de huidige president Maumoon Abdul Gayoom zal het op 29 oktober in een tweede ronde moeten opnemen tegen mensenrechtenactivist Mohamed Nasheed.

Gayoom heerst al bijna dertig jaar met harde hand over de strikt islamitische eilandstaat, maar geniet ook populariteit vanwege de welvaart die hij gebracht heeft, met name dankzij toerisme. De laatste jaren steeg echter de onrust op de eilandengroep. In 2003 waren er onlusten, vorig jaar een terroristische aanslag en eerder dit jaar zelfs een moordpoging op Gayoom.

Mohamed Nasheed is al meer dan twintig jaar Gayooms belangrijkste criticaster. Hij zat regelmatig gevangen en organiseerde zijn oppositiepartij grotendeels in ballingschap vanaf Sri Lanka. Toen Gayoom onder buitenlandse druk meer vrijheden toeliet, zag hij zijn kans schoon en wierp zich in de strijd om het presidentschap. Hij haalde 25 procent, tegen 40 voor Gayoom, genoeg om een tweede ronde af te dwingen.

Naast sociale onrust is de stijgende zeespiegel het grootste probleem van de Malediven. Het hoogste punt op de ruim duizend eilanden is dik twee meter. De hoofdstad Malé gaat schuil achter een dikke betonnen muur, die haar behoedde voor de tsunami van 2004. Verschillende eilanden zijn al ontruimd. De nieuwe president zal internationale waardering hard nodig hebben om geld voor meer zeeweringen binnen te halen.

Update twee weken later: Nasheed wint.

Reacties (9)

#1 Jim Morrison

Elk volk moet zijn eigen vrijheid bevechten. Als ze dat niet willen laat ze dan met rust.

Kijk eens naar wat er in Suriname en Afghanistan gebeurd is ?

Men kreeg het zwaar, vervolgens vluchte de intelectuele top laag naar Europa. Die kregen een goed leven. De boeren bleven achter. Die waren natuurlijk nog eenvoudiger te onderdrukken.

In Suriname kon een massamoordenaar zoals Bouterse 30 jaar aan de macht blijven omdat de “intelegentia” op een eenvoudige wijze in Nederland terecht kon. We hadden een hek om Suriname moeten bouwen en ze het laten uitvechten. Al had dat duizended doden gekost.

Aka brain drain.

.
.

“””Education is dangerous – every educated person is a future enemy.”””

Hermann Goering

  • Volgende discussie
#2 Christian

En bedankt weer Jim, voor je fijne reactie, heel erg on-topic ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jim Morrison

Moet ik het uitleggen voor het klein klein kleutertje ?

LAAT ZE HET LEKKER zelf uitzoeken op de Malle Dieven.

Wat kan mij het schelen als ze daar corrupt zijn ?

Wee blij dat we van die eilanden af zijn. Nu de rest nog van die roverbende afzinken of verkopen op marktplaats.

Weg met die piraten eilanden.

:)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jim Morrison

Misschien was het nog te moeilijk te begrijpen.

Wij blanken, bakara, mokambas in de Bijlmer hebben een TAAKSTRAF die levenslang is.

Elke keer als ik naar mijn auto toe ga of de honden uitlaat dan ruim ik de straat op. Ik moet dus elke dag 30 keer bukken.

Waarom moet ik dat doen ?

Omdat mijn voorouders ooit dachten dat je geld kon verdienen met slaven. Het gevolg daarvan was dat we kolonien hadden en slaven handelsposten. Het gevolg daarvan was weer dat we hele cohorten van voormalige slaven in Nederland moesten toelaten vanwegen dit historische wangedrag. Het gevolg daarvan is dat deze mensen, zels wanneer ze ouder dan 25 jaar zijn, hun eigen buurt bevuilen door alles maar op de grond te gooien.

Soms vraagt iemand mij waarom ik die rotzooi op ruim. Dan zeg ik: taakstraf voor de slavernij !

Kom ook in de Bijlmer wonen kan je mij helpen met de troep op te ruimen die onze “donkere” medebewoners op de grond gooien, again and again and again.

Het is hier zo n puinhoop.

Je kan ook die NAIEVE POLITIEKE DROMERS BRIL afzetten en even luisteren naar wat deze erge slimme neger te zeggen heeft. Hij is mijn Einstein. Eindelijk eentje die het eerlijk durft te zeggen tegen zijn eigen mensen.

http://nl.youtube.com/watch?v=vuBZqabqfWc

P.S. Manning beschouwd het een teken van geen respect als je hem niet een NEGER durft te noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mark

Je reactie @3 ontleed, Jim:

1) een belediging (kleutertje)
2) een mening die niet ter zake doend is (laat ze het lekker zelf uitzoeken)
3) een uiting van desinteresse voor het onderwerp (“Wat kan mij het schelen…”), dus wederom niet on-topic
4) beledingingen aan het adres van de bewoners van de Malediven (roversbende)
5) niet beargumenteerde generalisatie (allemaal pirateneilanden), die ook niet eens ondersteund is door het enkele geval waarover je generaliseert (Malediven = pirateneiland)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

6) de onvermijdelijke smiley

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jim Morrison

@ Mark

Je moet mensen zelf hun maatschappij op laten bouwen. Elke bemoeienis door de “blanke weldoener” is enkel gebaseerd op arrogantie en disrespect voor de ander.

Waardeer mensen zoals ze zijn. En haal ze niet uit hun natuurlijke omgeving en bemoei je zo weinig mogelijk met ze.

:)

Zij willen niet 40-60 uur per week de fabriek in. De manier waarop wij onze samenleving hebben ingericht sluit niet op hun levenswijze aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jim Morrison

Mark het woord MALLE DIEVEN betekend al ROVERSBENDE met DOMME leiders.

Als ik hun was zou ik eerst de naam van het eiland veranderen.

Ik hoorde laats dat je 10% rente krijgt op de Malle Dieven. Breng je geld er maar alvast naartoe Mark. Het zijn eerlijke mensen.

:)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Christian

Jim, uit je reacties vermoed ik dat je niet weet waar de Malediven liggen. Het is een eilandengroep in de Indische Oceaan, niet de Cariben.

  • Vorige discussie