Tot u spreekt Lulzim Basha

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Flatblok in Tirana (Foto: Flickr/davduf)

Wij zijn een fijn land. Wij zijn trots op onze gastvrijheid en we doen er alles aan om het investeerders naar de zin te maken. Een paar weken geleden werden wij uitgenodigd lid van de Navo te worden en we vechten keihard mee tegen het terrorisme. Sinds juni 2006 hebben wij een stabilisatiepact met de EU en we hebben ons netjes gehouden aan alle afspraken. Zo hebben wij goede resultaten bereikt bij het bestrijden van corruptie en georganiseerde misdaad. Wel 95 procent van de bevolking is dol op de EU. We beseffen dat het nog een hele klus zal worden om daadwerkelijk lid te worden, maar we hebben er zin in.

In een advertentie van een halve pagina (helaas niet online) in The Economist van deze week legt Lulzim Basha, de minister van buitenlandse zaken van Albanië, uit waarom zijn land een geloofwaardig nieuw lid van de EU zou zijn. The Economist heeft deze week een special over uitbreiding van de EU. ‘Albania might take a while’, noteert het blad droogjes. De werkelijkheid ligt iets genuanceerder dan wat de minister wil doen geloven.

Landen zetten wel vaker advertenties in The Economist, maar dat is dan om investeerders te lokken of tenders uit te schrijven. Politieke propaganda is vrij uniek in de kolommen van het weekblad voor de nuchtere zakenman. Dus luidt de lezersvraag van vandaag: wat denkt Lulzim Basha hiermee te bereiken?

Reacties (8)

#1 Eurocraat

Als zijn naam er specifiek bij stond is zijn doel waarschijnlijk vooral het vegroten van zijn eiegen naamsbekendheid.

Overigens vind ik het zetten van advertenties in the Economist om investeerders te lokken ook altijd een vrij bizar fenomeen. Zouden er werkelijk ondernemers zijn die bijvoorbeel geloven dat Macedonie “geweldige infrastructuur” heeft zoals een Economist-advertentie een tijdje terug zei?

  • Volgende discussie
#2 pedro

Lulzim Basha wil hier hetzelfde mee bereiken als wat al die andere ex-communistische leiders uit Oost Europa ook wilden: toegang tot het geld en de subsidies van de EU. O, sorry, wat schrijf ik nou? Vrijheid en democratie, bedoel ik, die gestimuleerd worden door enz enz.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Christian

@1 Nou, er loopt toch een directe spoorlijn van Skopje naar Thessaloniki?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Domino

Het volgende land met armoedzaaiers klopt aan de poorten van de elders zo verguisde EU. Rijkdom haal je vooral bij een ander als je het zelf niet kunt bereiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Dramklukkel

@1: Van hun eigen standpunt gezien zal de infrastructuur er de laatste jaren met grote sprongen zijn verbeterd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Christian

@2, 4, 5: Ik zou zeggen, volg die link naar de special in The Economist. Daar wordt je keurig voorgerekend dat de economieen van de ‘oude landen’ ook baat hebben bij de nieuwkomers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 pedro

@6: Dat betwist ik niet. Mijn reactie ging over de persoonlijke motieven van de elite in Albanië. Net als in de rest van de landen in het oosten, zal die kliek immers persoonlijk beter worden van aansluiting bij de EU, terwijl de rest van de bevolking maar af moet wachten, of alle beloftes in een verre toekomst verwezenlijkt zullen worden.

In 1989 riep Helmut Kohl, dat de ossies binnen 5 jaar hetzelfde welvaartspeil als de wessies zouden hebben. Het is nu 2008 en dat is nog steeds niet verwezenlijkt. Ja, de voormalige communisten, die de nieuwe elite zijn gaan vormen (zij die de bijltjesdag wisten te ontlopen), zijn inmiddels miljonair geworden. Voor hen is het ´mission accomplished´. En vergeleken met de andere voormalige communistische landen, doet het oosten van Duitsland het nog heel erg goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Oost-Duitsland loopt dan ook meer dan tien jaar voor in EU-lidmaatschap en er is ontzettend veel geld in gekieperd door West-Duitsland (je zou kunnen zeggen dat ze het territorium van de DDR gekocht hebben en daarmee zou het verreweg de duurste territoriumaankoop in de geschiedenis zijn).

  • Vorige discussie