Tien ongevraagde adviezen aan de Belgen (Deel 5)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar geeft de Belgen geheel ongevraagd advies hoe hun crises op te lossen. Daarom presenteren wij tien tips om Belgie er weer bovenop te helpen. Na delen 1, 2, 3 en 4 komt niet geheel onverwacht deel vijf.

5. Krijg uw federale begroting op orde.

Geld (Foto: Flickr/Cliph)

Ik zou bijna zeggen, alleen in België kan een premier vol trots stellen de begroting (2009-2011) rond te hebben, zonder een woord over de inkomsten te reppen. Geen wonder dat een compromis bereikt kan worden (verlaging belastingen, verhoging pensioenen, afbetaling staatsschuld) als niet hoeft te worden nagedacht hoe dat alles betaald gaat worden, in economisch moeilijke tijden ook nog eens. Verhoging van de pensioenen zit er niet in (zie deel 4), belastingverlaging alleen onder allerlei voorwaarden (zie deel 3). En dan zijn er de stijgende vergrijzingskosten en is er de gigantische staatsschuld. Verder zullen er ook zeer drastische hervormingen moeten worden genomen, wil Belgie voorkomen dat het moet gaan aankloppen bij het IMF of uit de EU geknikkerd wordt wegens het breken van het Europees stabiliteitspact (wat immers alleen grote lidstaten is toegestaan). Een mooie symbolische daad van de kant van de politiek zou zijn om het aantal ministers eens te beperken.

Reacties (5)

#1 Lampie

Wel veel commentaar op de Belgen van een website die zich GeenCommentaar noemt.

  • Volgende discussie
#2 Jan Jaap

@1: De naam lijkt op die manier bijna ironisch niet? Dat was uiteraard in het geheel niet de bedoeling, ons eerste idee was een blanco pagina, maar dat trok geen bezoekers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Eurocraat

@1: en we zijn nog pas op de helft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chris

@2

We wilden toch ook eerst OpbouwendeKritiek heten?

Helaas was de domeinnaam al vergeven

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Is dat grote aantal ministers niet juist van groot belang om iedereen tevreden te kunnen stellen? Bedenk dat waar Nederland gewoonlijk aan 2-3 partijencoalities doet, dat in België met automatische bonusverdubbelaar al 4-6 partijen wordt, die allemaal wat ministerposten willen. Als dan ook nog de partijen zelf eigenlijk verzamelingen zijn, waarvan alle subjes tevredengesteld moeten worden, dan kun je geen ministers genoeg hebben.

  • Vorige discussie