Te koop: handtekening Rita Verdonk, t.e.a.b.

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Zelfverklaard filebestrijdster Rita Verdonk gaf eerder al aan waarom ze ontbrak bij debatten over de kilometerheffing of de verlenging van de missie naar Uruzgan: ze moest een nieuwe partij, excuus, beweging, uit de grond stampen en daar was geld voor nodig. Nu geeft ze helderheid over haar ambities met betrekking tot haar oorlogskas: ze wil het komend jaar 10 miljoen euro binnenhalen, net zoveel als de SP. Dat is hard nodig, want in 2009 valt het kabinet, aldus Verdonk. Dus loopt ze feestjes af en praat ze met mogelijke grote donateurs uit (jawel, daar zijn ze weer) het vastgoed. Maar ook voor kleinere bedragen haalt Verdonk haar neus niet op:

Ik ben blij met elke tien euro die binnenkomt. Iedereen krijgt een brief die ik zelf ondertekend heb.

Tja, 10 miljoen euro ophalen… Rita Verdonk kan dat wel willen (ze wilde wel vaker iets) maar hoe reëel is het? En al is het bedrag reëel; waarom zou iemand aan Verdonk geld geven?

Campagnes in de VS
Laten we eerst de realiteitszin eens onderzoeken door het te vergelijken met campagnes uit het land waar geld en politiek al langer onlosmakelijk verbonden zijn: de Verenigde Staten. Hiervoor kijken we eerst naar de presidentiële campagne van John Kerry in 2004. Ik vergelijk het met hem en niet met Bush, omdat hij net als Verdonk een ‘uitdager’ is. Kerry haalde in 2004 aan individuele donaties $227 miljoen binnen. De gelden die hij uit federale fondsen kreeg kunnen we verontachtzamen, omdat Verdonk, zolang ze een beweging blijft, niet in aanmerking zal komen voor overheidssteun en Nederland sowieso geen campagnebijdragen uit de overheid kent.

De dollar stond nog wel wat hoger in die tijd, maar ?200 miljoen is ongeveer wel de bovengrens van het vergelijkbare bedrag in euro’s. Dat is ongeveer 67 eurocent per inwoner. In Nederland zou dat neer komen op ?10,7 miljoen. Het lijkt mij dat het bedrag dat nodig is om de machtigste functie ter wereld te kiezen veilig de bovengrens genoemd mag worden.

Verdonk doet echter niet mee aan presidentsverkiezingen, zelfs niet eens aan premiersverkiezingen, maar gewoon aan parlementsverkiezingen. Laten we het dan ook eens vergelijken met de verkiezingscampagnes voor leden van het Huis van Afgevaardigden. Ik pak de verkiezingen van 2006 voor New York, ongeveer 19 miljoen inwoners, en een behoorlijke hoge bevolkingsdichtheid (ongeveer een kwart van de Nederlandse). Hierbij worden 29 afgevaardigden gekozen in verschillende districten. Gemiddeld is er dus 1 afgevaardigde per 650.000 mensen, toevalligerwijs ongeveer net zoveel als dat Verdonk aan voorkeursstemmen binnenkreeg. Je kan ook zeggen dat een afgevaardigde ongeveer zo groot is als GroenLinks, of D66 op een goede dag. Hoeveel geeft zo?n afgevaardigde nou uit om gekozen te worden? Het wisselt wat, maar in het algemeen zo rond de $1,5 miljoen. De dollar stond bij deze verkiezingen al flink wat lager, dus zeg maar ?1 miljoen.

Ambitieus doel
Op basis van dit cijfermateriaal moet je dus zeggen dat Verdonk zichzelf een target heeft gezet dat helemaal bovenin de te verwachten bandbreedte zit en dat we haar, als ze dat target serieus neemt, het komend jaar waarschijnlijk maar weinig in de Tweede Kamer zullen zien. Maar zoals gezegd, de realiteitszin is niet alleen afhankelijk van bekende bandbreedtes. Laten we ook eens kijken waarom iemand überhaupt geld aan Verdonk zou geven.

Politieke vooruitzichten
We kiezen in Nederland alleen een parlement. Als Verdonk premier zou willen worden, heeft ze een coalitie nodig. Feitelijk komen alleen de VVD, CDA en PVV in aanmerking als coalitiepartners, maar daar zullen CDA en PVV zeer waarschijnlijk niet samen in gaan zitten. Een coalitie van CDA, VVD en Verdonk komt volgens de laatste Politieke Barometer nog lang niet in de buurt van een meerderheid, waarbij Verdonk ook nog de kleinste van de drie is en minder uitwijkmogelijkheden heeft naar andere potentiële coalitiepartners dan bijvoorbeeld het CDA. Kortom, zoals de kaarten nu liggen, gaat Verdonk geen kabinet samenstellen, en is ook de kans dat zij onevenredige invloed kan uitoefenen, omdat ze de enige mogelijkheid is voor een meerderheid, klein.

Als ze wat wil, zal ze dus sterk moeten groeien, maar ook daar lijkt weinig kans op. In tegenstelling tot een Pim Fortuyn doorbreekt ze niet een bestaande brede politieke consensus. In de peilingen is de trend dat ze langzaam wegzakt en ze heeft weinig manoeuvreerruimte. Het is onmogelijk Wilders te overschreeuwen en ze is een stuk minder interessant voor de media dan een jaar geleden. Als ze toen iets riep was dat meteen groot nieuws, want weer een rel in de VVD. Die nabije vijand om zich tegen af te zetten is ze nu kwijt.

Conclusie?
Het komt er dus de facto op neer dat een potentiële donateur geld gaat geven aan een club die op z?n best na de volgende verkiezingen één van de regeringspartijen is (maar vast niet de grootste) en hoogstwaarschijnlijk met ongeveer 10-15 zetels relatief machteloos in de oppositie zal zitten. Kortom, nauwelijks een aantrekkelijke propositie.

Steun haar Vrienden?
Mocht u echter alsnog Verdonk willen ondersteunen, kunt u uw geld storten op de rekening van de stichting Vrienden van Verdonk. Via deze constructie voorkomt u tevens dat uw bijdrage openbaar gemaakt moet worden als deze de ?4500 overschrijdt. Dat heeft ze dan wel mee.

Reacties (5)

#1 BartB

Maar ehm, als ik in het vastgoed zat, en ik had een paar ton te vergeven, dan zou ik daar wel iets voor terug willen zien. Zo had ik de indruk dat de LPF er wel erg veel vastgoedvriendelijke wetjes doorheen jaste.

Met andere woorden, waarschijnlijk is er bij Rita meer te koop dan alleen een handtekening.

Als alle bezoekers van GeenCommentaar nou eens één euro overmaken, dan hebben we enkele tienduizenden euro’s bij elkaar. Wat zouden we daarvoor kunnen krijgen?

  • Volgende discussie
#2 Lord Flasheart

@1

“Maar ehm, als ik in het vastgoed zat, en ik had een paar ton te vergeven, dan zou ik daar wel iets voor terug willen zien. Zo had ik de indruk dat de LPF er wel erg veel vastgoedvriendelijke wetjes doorheen jaste. “

Dat is het punt: wat kan je er voor terug zien? Waarschijnlijk erg weinig. Dus waarom zou je het doen; los van een dan wel heel stellige overtuiging dat Rita het beste is wat Nederland in decennia is overkomen.

Overigens ziet Rita geen probleem in het aannemen van de giften. Volgens het artikel in de Pers heeft ze “manieren om te screenen” en bovendien weet zij niet wie geld storten op de rekening van de stichting.

Als ze bij de PvdA zoiets zouden was het land waarschijnlijk te klein, maar zij mag het..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

Flink wat geld ophalen is wel handig bij een soort clubje zonder democratische inspraak.
Ze zal haar eigen penningmeester ook wel wezen ;-)
Maar goed, blijft er misschien wel wat over voor een psychiatrische behandeling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 cor

Uw stukje is op een essentieel punt onjuist:
Gevestigde partijen mogen sinds enige jaren hun jaarlijkse miljoenen overheidssubsidies inzetten voor campagnes.
Nieuwe partijen krijgen geen subsidie, links of rechts.
Dus moeten ze via “fundraising” geld binnenhalen voor hun verkiezingscampagne straks.
Waar zit uw probleem?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Chris

@4

U heeft gelijk. Dit was een wijziging van de wet subsidiering politieke partijen die ik niet zo scherp op het netvlies had. Even nazoeken laat idd zien dat nu ook subsidie verleend kan worden voor campagneactiviteiten.

Wel een aantal kanttekeningen:

– Het totale bedrag voor alle politieke partijen tezamen is, snelle berekening, zo’n ?14 miljoen euro. Dit is, inflatiecorrigeerd, niet veel hoger dan het bedrag dan men de jaren daarvoor kreeg. Hiervoor moeten meerdere taken worden uitgevoerd. De suggestie dat politieke partijen tijdens verkiezingen met miljoenen kunnen smijten door subsidies is dus onjuist (mochten ze willen).

– art 15 van de wet duidt erop dat ook Verdonk subsidie kan krijgen (ong 55.000 pj).

Ondanks uw terechte opmerking: dit was niet het punt waar het mij omging.

Ik had 2 punten (geen problemen):
1) Rita heeft wel een heel ambitieus target gesteld qua fundraising, dus het is twijfelachtig of ze het gaat halen
2) Haar propositie is dusdanig dat het feitelijk niet interessant is om grote bedragen aan haar te doneren.

  • Vorige discussie