Meest nutteloze EU-instellingen: kandidaat 2

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Vlag EU (Foto: Flickr/opendemocracy)

De komende weken stelt GeenCommentaar een top 5 samen van de meest nutteloze Europese instellingen. Vorige week: het Europees Bureau voor de Grondrechten. Deze week de tweede kandidaat: het Europees Voedsel en Veterinair Bureau.

Het Voedsel en Veterinair Bureau is, evenals de genomineerde van vorige week, op het eerste gezicht iets waar je moeilijk iets tegen zou kunnen hebben. Het bureau heeft een erg belangrijke taakstelling: het moet controleren of de lidstaten wel genoeg toezien op veiligheid en kwaliteit van voedsel en de diervriendelijkheid van de voedselproductie. Feitelijk horen ze de nationale controleurs te controleren. In Nederland gaat het dan bijvoorbeeld om de Voedsel en Waren Autoriteit.

Het bureau moet dus controles uitvoeren op de controles over de productie van voedsel op boerderij en in fabriek, over veiligheid en diervriendelijkheid van transporten, etikettering, juiste opslag, veilige vorm van verkoop… en dat voor een unie met een kleine 500 miljoen inwoners. En met grenscontroles voor illegale voedselimporten over een buitengrens van duizenden kilometers die ook weer gecontroleerd moeten worden. Oh ja, en officieel moet het bureau ook controleren of in de landen die voedsel exporteren naar de EU alles wel in orde is.

Dat is, op zijn zachtst gezegd, een enorme taak. Daar staat dan ook een enorme organisatie tegenover zou je zeggen. Mis. Voor het bureau werken zo`n 250 mensen, waarvan minder dan de helft effectieve controleurs zijn. Op geen stukken na genoeg om veel meer dan symbolische controles uit te voeren.

De ineffectiviteit van het bureau wordt nog vergroot door haar locatie. Van een instituut als dit bureau, waarvan de medewerkers door heel Europa moeten reizen, zou je verwachten dat het op een centrale, gemakkelijk bereikbare locatie zou worden gevestigd. Frankfurt misschien, of Praag.

Helaas is besloten het bureau te vestigen in wat geografisch gezien toch wel de grootste uithoek van Europa genoemd kan worden, namelijk Ierland. En die Ieren wilden het op het platteland hebben (“want daar komt voedsel immers vandaan”) en plaatsten het dus in het plaatsje Grange, een uur rijden van Dublin Airport. Daar staat nu een erg groot en erg modern gebouw, met een hoop lege ruimtes.

Waarom is dit nu zo? Het heeft waarschijnlijk te maken met de positie waarin de EU zich in het algemeen bevindt. De unie is nu feitelijk een compromis tussen een los samenwerkingsverband van lidstaten en een meer gecentraliseerde en geharmoniseerde federale staatsvorm. Als de EU een echt federaal land zou zijn met een echte regering, zou het bureau een veel groter aantal ambtenaren kunnen krijgen en echt serieus werk doen. Als de EU uitsluitend een samenwerkingsverband zou zijn, zou het bureau niet nodig zijn en kan beter ingezet worden op versterking van nationale controles (waar ook wel een en ander mis is).

De tweeslachtigheid van Europa komt tot uitdrukking in het Voedsel en Veterinair Bureau dat daarom niet meer dan een symbolische functie kan hebben. In haar huidige staat is het tamelijk nutteloos.

Reacties (3)

#1 Irene

Ja nee, het is ook nooit goed. Als er veel personeel is, is het log en bureaucratisch bij die EU, en als er weinig ambtenaren zijn, is het instituut tamelijk nutteloos. Hoe zou de geencommentator het dan doen, dat zou ik graag willen weten.

  • Volgende discussie
#2 Eurocraat

@1: mijn punt is een beetje dat er een keuze moet worden gemaakt. Wel of niet, maar niet een beetje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Willem

De Europese Unie is inmiddels het schoolvoorbeeld van het doorgeslagen poldermodel. Heeft het toch nog een Nederlands tintje.

  • Vorige discussie