GC?s zondagmatinee: The last laugh

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Wat is er heerlijker dan op zondag de tijd te nemen voor een onthaast stukje televisie? In GC’s Zondag Matinee elke week speciaal voor uw kijkgenot een fascinerende documentaire, een spraakmakend TV-programma of een bijzonder (leuk) cabaretfragment.

Het is nog steeds rumoerig op de aandelenmarkt. Zo is de AEX de complete winst die dit jaar geboekt is alweer kwijt. Of eigenlijk is het die winst nogmaals kwijt, want hetzelfde bericht kwamen we in augustus dit jaar ook al tegen.

Het begin van al dit rumoer werd ingeluid door Amerikaanse banken die op grote schaal hypotheken hadden verstrekt aan armlastige klanten. Toch niet zo heel erg slim, want surprise, surprise: deze klanten konden hun rente niet meer betalen. Leek de crisis zich in het begin nog te beperken tot de ?kleinere verstrekkers? van deze risicovolle leningen, niet zo heel veel later bleek dat de ?grote banken? ook vrolijk hadden gespeculeerd op deze beleggingen. Langzaamaan sijpelden de berichten binnen dat meerdere banken mee waren gegaan in deze ongelimiteerde groei. Nadat bleek waarop deze groei gebaseerd was, kwamen banken dan ook onherroepelijk in de problemen. Meest treffend daarin was de Engelse bank ?Northern Rock?.

Het bedrijf kwam 14 september jongstleden met een winstwaarschuwing voor dit jaar en verwacht dat ook in 2008 de winst onder druk staat. Anders dan veel andere banken, die een groot deel van hun geld binnenhalen door klanten die geld storten, financiert Northern Rock zijn activiteiten door te lenen van andere financiële instellingen. Problematisch voor deze bank omdat, vanwege de hypotheekcrisis, banken elkaar geen geld meer lenen. Als reactie hierop besloten honderden klanten hun geld van de bank te halen en ontstond er een ouderwetse ?run op de bank?. Dit ondanks berichten om vooral rustig te blijven in combinatie met een belofte van de Engelse Centrale Bank om garant te staan voor alle tegoeden die klanten de bank hadden toevertrouwd.

Dit roept de vraag op hoe de aandelenmarkt danwel de beurs daadwerkelijk functioneert. Vaste GC-lezers hebben door middel van de documentaire ?Enron, the smartest guy in the room? al kennis kunnen maken met de werking van het beurs- en boekhoudkundigsysteem. Of beter gezegd: de (behoorlijke) fouten die op dit moment in ons financiële systeem verweven zitten. CNN?s Money magazine legt haarfijn uit hoe ?Wall Street? functioneert:

Two things stand out about the credit crisis cascading through Wall Street: It is both totally shocking and utterly predictable.

Shocking, because a pack of the highest-paid executives on the planet, lauded as the best minds in business and backed by cadres of math whizzes and computer geeks, managed to lose tens of billions of dollars on exotic instruments built on the shaky foundation of subprime mortgages.

Predictable because whether it?s junk bonds or tech stocks or emerging-market debt, Wall Street always rides a wave until it crashes. As the fees roll in, one firm after another abandons itself to the lure of easy money, then hands back, in a sudden, unforeseen spasm, a big chunk of the profits it booked in good times.

Benieuwd (geworden) naar de werking van de aandelenmarkt? Het volgende (briljante) satirische filmpje legt de vinger op de zere plek en gaat over de ?messy financial situation we are all in?. Enjoy ’the last laugh’!

Reacties (3)

#1 Jan Jaap

Wow, ik heb nog nooit zo’n goede samenvatting van mijn econometrie-studie gehoord.

En voor mensen die denken dat ze overdrijven…. dat doen ze niet. Dit is in feite wat Wall Street doet.

  • Volgende discussie
#2 Kelly

@1: Het is inderdaad een hele goede samenvatting van alles wat ik tot op heden economisch heb opgestoken. Briljant hoe ze ‘de arme zwarte man die een hypotheek wil’ transformeren tot een ‘geweldige beursgenoteerd bedrijf/aandeel’ en inderdaad: ze hebben zó gelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Johan

@1&2: Voor een crash-course ‘Wall Street’ is dit echt het beste filmpje wat ik tot op heden ben tegengekomen.

Het stukje over de ‘subprime-market’ (na 2.54) is een briljante samenvatting hoe de vermelding van het fonds en de individuele belangen om bijvoorbeeld een lening te verstrekken ervoor hebben gezorgd dat er een housingbubble was/is.

Aanrader dus ;)

  • Vorige discussie