GC’s Koelinere Zaterdag

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Lekker koken (Foto: Flickr/squarejer)Hallo hongerigen!

Na het overweldigende succes van GC’s vorige Koelinere Zaterdag (die om praktische redenen toen op vrijdag plaats vond) is uw aller Lord Flash weer eens achter de pannen gekropen om een recept te testen. (Zeg maar: “Dank u, Lord Flash.” Heel goed.)

Ook ditmaal staat in de Koelinere Zaterdag de Italiaanse keuken centraal. Het gerecht van studie deze middag is de zogenaamde “Pasta van het karretje.” Over de oorsprong van de naam zegt meneer Google niks, maar consultatie van de huisitaliaan leert dat de pasta vroeger van het karretje afgeschept werd. “Karretje?” “Jajaja, zo’n duwkarretje waar je ook bijvoorbeeld je desserts op kunt uitserveren.” Laten we het maar op houden dat het vroeger veel in Italiaanse gevangenissen en weeshuizen gekookt werd, waar ze met zo’n karretje de gevangenen langsgingen.

Dat het daar veel gemaakt werd, is niet zo gek. Het is namelijk zo intens eenvoudig dat het inderdaad typisch iets is dat je kunt bereiden als je eens een weeshuis te eten hebt. Zelfs met een been in het gips en een arm in de mitella moet het lukken. Daarnaast is het geschikt voor Dierendag, want er zit geen dood beest in.

Klaar? Gaan we dan!

Check of je de volgende zaken in huis hebt: lekkere pasta, kerstomaten (per persoon een handjevol), knoflook (teentje per 2 mensen), Parmezaanse kaas (50-100g de neus), een potje groene pesto of verse basilicumblaadjes, verse peterselie. Ontbreekt iets in dit rijtje, loop dan even naar de supermarkt.

Heb je alles in huis, zet dan water voor de pasta op. Niet vergeten wat zout en olijfolie in het water te gooien. Als het water kookt, knikker je de pasta erin.
Verstandige opmerking in de comments: Het zout pas aan het water toevoegen als het kookt. Anders zakt het zout naar de bodem voor het oplost en reageert daar met het metaal. Terwijl het water verwarmd wordt, kun je in de tussentijd mooi de volgende dingen doen:

Halveer de kerstomaten
Hak de knoflook heel fijn
Rasp de kaas (als je een goede keukenmachine hebt, gebruik die dan)
Knip de eventuele basilicumblaadjes in vieren.

Mik dit allemaal bij elkaar in een kom. Hou eventueel wat kaas achter om aan tafel nog te kunnen strooien. Voeg als er geen verse basilicum inzit, of als je het gewoon lekker vindt, per persoon ongeveer een halve eetlepel pesto toe. Roer alles door elkaar.

Ondertussen moet je pasta wel ongeveer al dente zijn. Pak een soeplepel en schep wat van het kookvocht in je kom. Giet vervolgens de pasta af en voeg het toe aan de kom. Roer alles goed door elkaar.

Schep op borden en voeg op de borden wat gesnipperde peterselie en zwarte peper toe. Als je nog kaas over hebt, kun je dat naar smaak bijstrooien.

Smakelijk eten!

Reacties (13)

#1 Peter

Snel, makkelijk en lekker. Da’s meer voor mensen die in alle vrijheid een druk leven leiden.

Moest denken aan een film waarin mafiose boeven een of andere bekende italiaanse vleessaus bereiden, maar daar wel een dag of twee over doen, omdat je dan de beste saus krijgt.
Weet helaas de film niet meer, maar meen wel te weten dat de lekkerste sauzen wel wat langer moeten stoven, pruttelen, etc. om hemelse gerechten te maken.

  • Volgende discussie
#2 micha

Goeie keuze. Leuke variatie op een van mijn favorieten met arugula en roma tomaten. Inderdaad simpel en heel lekker.

Je kan de kaas ook schaven (restantje raspen en in de kom) en dan de helft achterhouden en die als laatste op het bord doen. Snel opdienen.

Met basilicum (scheuren?) i.p.v. Pesto zou ik nog wat lekkere olijfolie toevoegen.

Mooi zacht wijntje erbij en genieten maar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 micha

@1: was dat niet the godfather?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chris

@1

Ik vind het best. Bij deze beloofd: de volgende keer een goed stoofgerecht.

Overigens zijn stoofgerechten ook top als je het druk hebt: je zet het ’s ochtends aan, doet wat je moet doen, en gooit er alleen af en toe wat vocht bij en roert wat. Tussendoor doe je alle andere dingen.
Zeker als je niet op gas kookt kan je zelfs af en toe de deur uit als het moet.

Andere optie, de avond ervoor opzetten. Als je de volgende dag na werk thuiskomt, opwarmen en smullen maar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Johan

Dank u, Lord Flash. Heel goed.

Heeft iemand het vorige recept al uitgeprobeerd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Chris

@5

LOL

Ja, mijn huisgenoot.

Ineens kon hij koken :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Martijn ter Haar

@Micha, 3:
Nee, Goodfellas. Knoflook in plakjes met een scheermesje.

Klinkt lekker en makkelijk, maar toch even een kritisch opmerking: zout altijd pas aan het water toevoegen als het kookt. Anders zakt het naar de bodem van de pan en gaat daar reageren met met het metaal daarvan voordat het oplost.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Chris

@7

Dank.
Even toegevoegd in de tekst

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 micha

@7: inderdaad ja. Was de dunne plakjes alweer vergeten :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 troebel

@7 Het lijkt me raar als chemische reacties tussen een zout en een metaal minder (efficiënt) zouden optreden indien dit zout opgelost is in kokend water.
Reacties doen zich veelal gemakkelijker voor bij hogere temperaturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 troebel

@7 En ook dit nog, NaCl is niet erg reactief, weinig metalen reageren zo ‘graag’ als Natrium, het verdringen van Na door welk metaal dan ook is onwaarschijnlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 micha

Leuke voor scientificfriday (of was het woensdag?). Kan me er alleen wat bij voorstellen dat met puur keukenzout op de bodem iets gebeurt vanwege een zeer locale “oplossing” van zoutzuur wat ijzer los weekt uit de pan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Martijn ter Haar

Het gaat om de redoxreactie tussen natrium en het metaal van de pan (vooral als de pan van aluminium is.) Dat is een evenwichtsreactie.
Er is lokaal een overmaat natriumionen, omdat die maar langzaam weg kunnen diffunderen. Bovendien is de panbodem behoorlijk heet. Beide factoren maken dat de reactie die normaal niet loopt toch nog in enige mate plaatsvindt.

  • Vorige discussie